Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyar és Orbán rövidesen farkasszemet nézhet egymással az EP-ben


Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Parlamentben, Strasbourgban 2018. szeptember 18-án
Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Parlamentben, Strasbourgban 2018. szeptember 18-án

Előreláthatóan szeptember 18-án délelőtt Strasbourgban kerül sor a magyar miniszterelnök és a legerősebb hazai ellenzéki párt vezetője közötti első szóbeli összecsapásra, a magyar soros EU-tanácsi elnökség parlamenti programismertetése alkalmából. A frakciók többsége profitálni próbál majd Orbán jelenlétéből.

Semleges pályán, az Európai Parlament strasbourgi székhelyén vívhatja meg az első szócsatát a Fidesz elnöke legerősebbnek tűnő kihívójával, a Tisza Párt elnökével. Magyar Péter és Orbán Viktor első közvetlen verbális összecsapására abból az alkalomból kerülhet sor szeptember 18-án a délelőtti órában, hogy a magyar miniszterelnök ismerteti a soros EU-tanácsi elnökség programját, majd közvetlenül ezután részt vesz az erről tartandó plenáris vitán.

FRISSÍTÉS
Ott leszek. Előre megküldöm a kérdéseket, hogy legyen ideje készülni. Szeptember 18., Strasbourg” - reagált a Facebookon Magyar Péter a Szabad Európa hírére.

A soros elnökséget adó ország miniszterelnöke a hagyományok szerint az elnökség elején mutatja be a féléves programot az európai képviselők előtt. Orbán meghívását júliusban végül hivatalosan időhiányra hivatkozva szeptemberre halasztották (az EP júliusi alakuló ülésén túl sűrű volt a program). „Orbán valószínűleg jön, ez benne van a júliusban elfogadott napirendtervezetben” – közölte lapunkkal csütörtökön egy parlamenti forrás.

A magyar miniszterelnök meghívásáról a tervek szerint szeptember 12-én hozza meg a végleges döntést az EP legfőbb vezető testülete, az elnökök értekezlete. Úgy tudjuk, hogy kevés kivételtől eltekintve a parlamenti frakciók többsége támogatja a magyar kormányfő meghívását. A politikai paletta jobb-, illetve szélsőjobboldalán helyet foglaló pártok érthető okból, de információink szerint az Európai Néppárt és a szocialisták is, miközben a szélsőbaloldal és – egyes információk szerint – a liberálisok és a centristák kevésbé lelkesek.

Egy parlamenti bennfentes szerint a politikai centrumban helyet foglaló nagy pártok politikai hasznot remélnek Orbán jelenlététől, és abban bíznak, hogy az ellentmondásos magyar miniszterelnök egységbe forrasztja a pártcsoportjukat, amelyeknek kohézióját erősen kikezdte a júniusi európai választások utáni politikai alkufolyamat. „A magyar miniszterelnöknél ideálisabb alanyt nagyítóval sem lehetne találni erre” – jegyezte meg egy parlamenti megfigyelő.

Ha Orbán többéves szünet után újra megjelenne a parlament előtt, a kialakult szokásoknak megfelelően ő szólalna fel először, utána Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, majd az EU-tanács nevében valaki más következne a magyar soros elnökség nevében. Ezt követően emelkednének szólásra a frakcióvezetők és a pártcsoportok által kijelölt szónokok. Utána Orbánt illetné meg a válaszadás joga, mielőtt második körben a mezei képviselők is bekapcsolódhatnak a vitába, amelyet a végén a magyar miniszterelnök válasza zárna.

Eddig ettől a forgatókönyvtől csak egy ízben tért el az EP az elmúlt években, amikor egy évvel ezelőtt a rendkívüli spanyol parlamenti választások miatt Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök végül nem tartott programismertetőt, ehelyett decemberben értékelte a féléves elnöki időszak eredményeit.

Várakozások szerint az Európai Néppárt színeiben a Tisza Párt a vita során legalább kétszer felszólalási lehetőséget kaphat, képviselői interpellálhatják majd a magyar kormányfőt.

  • 16x9 Image

    Gyévai Zoltán

    Gyévai Zoltán a Szabad Európa brüsszeli munkatársa. Több mint harminc éve újságíró, ebből 25 évet Brüsszelben dolgozott tudósítóként. Pályáját az Esti Hírlapnál kezdte, majd a Köztársaság című hetilap és a Magyar Hírlap külpolitikai rovatának tagja volt. Ez utóbbit és a Figyelőt az EU központjából tudósította éveken keresztül. A BruxInfo brüsszeli uniós hírportál alapítója és főszerkesztője. Másfél évtizeden át az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának állandó uniós szakértője.

XS
SM
MD
LG