Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Milyen hatással lehetnek a harcokra az első, Ukrajnába érkező F–16-osok?


Román F–16-os vadászgépek
Román F–16-os vadászgépek

Az ikonikus, amerikai gyártású vadászrepülőgépek hamarosan megjelennek Ukrajna légterében, ami jelentős erősítést jelent a mostani, szovjet korszakból megmaradt flotta számára.

Joe Biden amerikai elnök tavaly augusztusban engedélyezte több európai országnak, hogy átadja Ukrajnának az F–16-osait. Belgium, Dánia, Hollandia és Norvégia több mint hatvan gép szállítását vállalta; az elsők már meg is érkeztek.

Oroszország az utóbbi hónapokban igen lassan, de fokozatosan előre tudott nyomulni a csatatéren. Bár a vadászrepülők erősíteni fogják Ukrajna katonai képességeit – különösen a légvédelmi kapacitásait –, elemzők szerint önmagukban nem fordíthatják meg a háború menetét.

Hogyan járulhatnak hozzá az F–16-osok az ukrán háborús erőfeszítésekhez?

Federico Borsari, a washingtoni székhelyű Európai Politikai Elemzési Központ (CEPA) szakértője szerint a vadászgépek valószínűleg három fő feladatot látnak majd el.

Próbálják megsemmisíteni az Ukrajnára kilőtt rakétákat és drónokat, semlegesíteni az ellenséges légvédelmi rendszereket, illetve támadni az inváziós erők állásait és létesítményeit.

„Hatással lesznek a háború dinamikájára” – mondta.

A vadászgépek bevetésével kapcsolatos információk jelentős része titkos, így az is, hogy a szövetséges országok milyen célpontok támadását engedélyezik, és milyen fegyverzettel szerelik fel őket.

Az F–16-osokat brit Storm Shadow manőverező robotrepülőgépekkel szerelhetik fel, amelyek hatótávolsága meghaladja a 250 kilométert, ekképp pedig oroszországi célpontokra is csapást mérhetnek velük. Emellett nagy légiharc-rakétákat is kaphatnak, amelyek az orosz katonai repülőgépekre jelenthetnek fenyegetést. A fejlett radar lehetővé teszi az ukrán pilótáknak, hogy távolabbi célpontokat is azonosítani tudjanak, mint a jelenlegi MiG–29-eseikkel, Szu–27-eseikkel és Szu–24-eseikkel.

A légtér uralása lényeges eleme egy szárazföldi háborúnak is, mivel a repülőgépek fedezik a szárazföldi csapatokat. Az ukrán csapatok támogatása a frontvonalon azonban túl kockázatos lehet a fejlett orosz légvédelmi rendszerek jelentette veszély miatt.

Az amerikai vadászgépek legalább lélektani hatást gyakorolhatnak az orosz pilótákra, valamint erősíthetik a harci morált az ukrán katonák körében.

Ehhez kapcsolódóan: Muzeális adományrepülők Ukrajnának – ócskavasak vagy döntő fegyverek lehetnek ezek az F–16-osok?

Milyen kihívások várnak Ukrajnára?

Marina Miron, a londoni King’s College professzora rámutatott, hogy az ukrán pilóták körülbelül kilenc hónapos kiképzése leginkább egy gyorstalpaló tanfolyamnak felel meg a Nyugaton szokásos, három évig tartó kiképzéshez képest. Úgy fogalmazott, hogy egy „rendkívül összetett gépezet” működését kell elsajátítaniuk rövid idő alatt, ami behatárolhatja a teljesítményüket.

Az F–16-osok jelentős támogató személyzetet is igényelnek, például képzett karbantartó mérnököket, lőszerrakodókat, hírszerzési elemzőket.

Ukrajnának radarállomások hálózatát kell létrehoznia, megerősített hangárokat kell építenie, illetve ki kell alakítania az üzemanyag-utántöltő rendszereket, és biztosítania kell a pótalkatrész-ellátást. Szintén elengedhetetlenek a jó minőségű repülőterek, ugyanis az F–16-osok légbeszívó nyílása igen közel van az aszfalthoz, így fennáll a veszélye, hogy törmelék és szennyeződés kerül a hajtóműbe.

„Nagyon sok kérdést kell megoldani” – figyelmeztetett Miron.

A nem kellő gyakorlattal rendelkező ukrán pilóták ráadásul adott esetben inkább kitérhetnek a légi harc elől.

Ehhez kapcsolódóan: Gyakran támadják az oroszok az ukrán légi támaszpontot, ahova szerintük az F–16-osok érkezhetnek

Hogyan fog reagálni Oroszország?

Vlagyimir Putyin orosz elnök valószínűleg sokat megadna azért a képért, amit a NATO-tagállamok F–16-osainak megsemmisítése jelentene.

Az inváziós erők minden bizonnyal már a földön megpróbálják majd kilőni a vadászrepülőgépeket nagy hatótávolságú rakétákkal; már most is támadják a korlátozott számú megfelelő ukrajnai repülőteret.

Az ukrán légierőnek megerősített hangárokban kell állomásoztatniuk a gépeket, elosztva őket az ország különböző pontjain, és készen kell állniuk az F–16-osok gyors levegőbe emelésére riasztás esetén – sorolták elemzők.

Kijev közölte, hogy a vadászgépek egy részét külföldi bázisokon állomásoztathatják, hogy védjék őket az orosz csapásoktól. Putyin erre reagálva hangsúlyozta, hogy „legitim célpontként fognak kezelni minden nyugati támaszpontot, ahol ukrán F–16-osok vannak”.

Amerikai tisztségviselők ugyanakkor arról számoltak be, hogy a gépek Ukrajnában fognak állomásozni.

A levegőben az ukrán F–16-osokra komoly veszélyt jelentenek Oroszország fejlett Sz–300-as és Sz–400-as légvédelmi rendszerei, amelyek egyszerre több repülőgépet is képesek célba venni. Az orosz hadsereg emellett több száz bevethető vadászrepülőgéppel és kifinomult légtérellenőrző radarokkal rendelkezik.

Az orosz Szu–35-ös vadászrepülőgép lesz az egyik legnagyobb fenyegetés az F–16-osokra – húzta alá Borsari.

Mindennek ellenére az oroszok tisztában vannak azzal, hogy jóval félelmetesebb repülőgépekkel állnak majd szemben, mint eddig, ezért valószínűleg óvatosabbak lesznek.

Hogyan fogja Ukrajna megvédeni az F–16-osokat?

Anatolij Hrapcsinszkij ukrán szakértő kiemelte, hogy bár az ellenség próbálja majd a bázisokon támadni a vadászgépeket, a légvédelem eddig is rendkívül hatékony volt e csapások elhárításában.

„Oroszország az invázió megindítása óta aktívan próbálja támadni az ukrán repülőtereket, de nagyjából sikertelenül” – mondta.

Leszögezte, hogy az F–16-osok jelentősen erősíteni fogják az ukrán légierő képességeit az ország légterének védelmében, és Ukrajna távolabb fekvő stratégiai célpontokra is képes lesz csapást mérni Oroszországban.

„Az F–16-os repülőgépek beszerzésével számos problémát meg tudunk majd oldani, amellyel jelenleg Ukrajna szembenéz. Ilyenek Oroszország masszív rakétatámadásai, az irányított légibombák bevetése, valamint az Sz–300-as ütegek telepítése a Szumi és a Harkivi terület környékén” – sorolta.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG