Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Németország kiterjesztette az ellenőrzést a szárazföldi határain


Német rendőr az osztrák határnál található Kiefersfeldenben 2024. szeptember 10-én
Német rendőr az osztrák határnál található Kiefersfeldenben 2024. szeptember 10-én

Németország hétfőn kiterjesztette az ellenőrzést minden szárazföldi határára az illegális bevándorlás korlátozása érdekében.

A német rendőrség a Luxemburggal, Belgiummal, Hollandiával és Dániával közös határátkelőhelyeken indít ellenőrzést kiterjesztve. A határok ellenőrzését már tavaly bevezették az Ausztriával, Csehországgal, Lengyelországgal és Svájccal közös szakaszokon, a most érvénybe lépő, hat hónapra szóló intézkedéssel azonban a belgiumi, franciaországi, hollandiai és luxemburgi határra is kiterjesztették.

Nancy Faeser német belügyminiszter ígéretet tett arra, hogy az átutazóknak nem kell a forgalom jelentős zavaraira számítaniuk. Németország múlt héten jelentette be az ellenőrzés ismételt bevezetését a szárazföldi határokon. A cél az illegális migráció megállítása az országban elkövetett közelmúltbeli terrortámadásokat követően.

Ehhez kapcsolódóan: A német kancellár szigorításokat ígért a solingeni terrortámadás után

Augusztusban egy szíriai menedékkérő három embert halálra késelt Solingenben, az elkövető az Iszlám Állam terrorszervezet híve volt. Júniusban egy afgán bevándorló hajtott végre késes támadást, amelyben egy rendőr életét vesztette, három másik ember pedig megsebesült.

Az ellenőrzések kezdetben hat hónapra szólnak, de meghosszabbíthatók. Az ausztriai határon 2015 óta tartanak ellenőrzéseket. A lépés a bírálók szerint veszélyezteti a schengeni övezet szabad mozgásra vonatkozó szabályait.

Ehhez kapcsolódóan: Németország huszonnyolc afgán állampolgárt toloncolt haza – először a 2021-es tálib hatalomátvétel óta

Az Európai Bizottság hangsúlyozta, hogy a tagállamoknak jogukban áll átmenetileg határellenőrzést bevezetni súlyos fenyegetés esetén, erre azonban csak kivételes esetben van szükség, ideiglenesen.

Olaf Scholz német kancellár népszerűtlen kormánykoalíciója az intézkedéssel valószínűleg a szélsőjobb vitorlájából is próbálja kifogni a szelet a vasárnapi brandenburgi tartományi választás előtt.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG