Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Katonai rádiókat próbált Oroszországba csempészni egy magyar, Amerikában tartóztatták le


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Magyarországi cég is részese volt a szankciókat kikerülni próbáló nemzetközi hálózatnak.

San Franciscóban letartóztatták a magyar állampolgárságú H. Bencét, akit azzal vádolnak, hogy – másokkal együtt – illegálisan adott el kétszáz amerikai katonai rádiót orosz állami szerveknek. A magyar férfit akkor kapták el, amikor repülője leszállt a kaliforniai város repterén – írja közleményében az amerikai igazságügyi minisztérium.

„A vádlott a vád szerint katonai minőségű rádiókat próbált vásárolni orosz állami szervezetek számára egy nemzetközi beszerzési láncon keresztül. Ezzel próbálta kikerülni a vonatkozó korlátozásokat” – fogalmazott Matthew G. Olsen főügyészhelyettes. H. Bencét a 2018. évi exportellenőrzési reformtörvény (ECRA) megsértésével vádolják.

A bírósági dokumentumok szerint H. másokkal együtt egy nemzetközi beszerzési hálózatot irányított, amely közvetlenül az orosz kormány különböző szerveivel kötött szerződéseket, és olyan nagyszabású projekteken dolgozott, mint például az orosz–ukrán határ mentén fekvő oroszországi Kurszkban működő rádiókommunikációs rendszerek kiépítése.

A vádirat szerint H. maga gondoskodott arról, hogy amerikai eredetű rádiótechnikai eszközöket vásároljon, és Spanyolországban, Szerbiában, Magyarországon, Lettországban és máshol található leányvállalatok hálózatán keresztül csempéssze az orosz kormányzati végfelhasználóknak.

H. Bence összesen kétszáz katonai minőségű rádiót vásárolt, és Oroszországba próbálta csempészni, de nem járt sikerrel, mert az amerikai vámosok elfogták a szállítmányt.

XS
SM
MD
LG