Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország csaknem száz ukrán hadifoglyot végezhetett ki a háború kezdete óta


Kiszabadult ukrán hadifoglyok
Kiszabadult ukrán hadifoglyok

Ukrajna bizonyítékokkal rendelkezik kilencvenhárom ukrán hadifogoly kivégzéséről az orosz háborús bűncselekmények kivizsgálásával megbízott kijevi főügyészségi tisztségviselő szerint.

„Jelenleg kilencvenhárom olyan katonánk haláláról van információnk, akit a csatatéren végeztek ki” – mondta Jurij Beluszov egy pénteki televíziós interjúban. Arról számolt be, hogy a kivégzések mintegy nyolcvan százalékát idén jegyezték fel, de a számuk már novemberben emelkedni kezdett, „amikor rosszabbra fordult az orosz katonák hozzáállása a hadifoglyainkhoz”.

Október 1-jén a főügyészség bejelentette, hogy vizsgálatot indított az ukrán hadifoglyok „legnagyobb tömeges kivégzése” ügyében orosz csapatok által. A tájékoztatás szerint az orosz haderő a közelmúltban tizenhat ukrán hadifoglyot végzett ki a donyecki Pokrovszk körzetében.

Tömegesen végezhettek ki ukrán hadifoglyokat az oroszok
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:32 0:00

Az erről készített videókon látható, amint az orosz hadsereg frissen fogságba ejtett ukrán katonákat sorakoztat fel Mikolajivka és Szuhij Jar közelében, majd tüzet nyitnak rájuk. A felvételek tanúsága szerint az orosz fegyveresek ezután odamennek a túlélőkhöz, és közelről lelövik őket. A videók hitelességét egyelőre nem sikerült megerősíteni független forrásból.

A nemzetközi humanitárius jog alapján a hadifoglyok kivégzése háborús bűncselekménynek minősül.

Dmitro Lubinec, az ukrán parlament emberi jogi biztosa bejelentette, hogy a történtekkel kapcsolatban az ENSZ-hez és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságához fordult.

Ehhez kapcsolódóan: Kijev vizsgálatot indított az ukrán hadifoglyok eddigi „legnagyobb tömeges kivégzésének” ügyében

Nem ez az első eset, hogy ilyen vádak merülnek fel orosz katonákkal szemben. Szeptemberben a CNN két videót tett közzé, amelyeken állítólag orosz katonák láthatók, amint ukrán katonákat végeznek ki, miután megadták magukat. A drónok által rögzített, majd az ukrán katonai hírszerzés által rendelkezésre bocsátott anyagokban az elfogott katonák kivégzésére vonatkozó orosz parancsról is van egy leirat.

Az ukrán főügyészség akkor arról tájékoztatott, hogy legkevesebb huszonnyolc olyan ügyet vizsgálnak, amely ukrán hadifoglyok meggyilkolásával kapcsolatos az invázió 2022. februári megindítása óta. Oroszország egyelőre nem reagált a vádakra.

Danielle Bell, az ENSZ ukrajnai emberi jogi megfigyelőmissziójának vezetője augusztusban közölte, hogy az orosz hadsereg által elfogott ukrán katonák 95 százalékát megkínozzák.

XS
SM
MD
LG