Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Panasszal fordult az EU-hoz egy magyar bíró a „méltatlan mélységben” lévő fizetések miatt


Dokumentumok Portik Tamás és két vádlott-társának büntetőperén a Fővárosi Törvényszéken, 2023. június 16-án (képünk illusztráció)
Dokumentumok Portik Tamás és két vádlott-társának büntetőperén a Fővárosi Törvényszéken, 2023. június 16-án (képünk illusztráció)

Az Európai Bizottsághoz fordult a Budapest Környéki Törvényszék egyik bírája, mert három éve nem emelkedtek a fizetések az igazságszolgáltatásban a törvényi szabályozás elégtelensége miatt, ezzel pedig szerinte tartósan és rendszerszinten sérül az igazságszolgáltatás intézményi függetlensége.

A bírói és ügyészi kar évek óta kényszerű szemlélője annak, hogyan süllyed egészen méltatlan mélységekbe az illetményekben megnyilvánuló társadalmi megbecsültsége, és jelenleg is döbbenettel nézi, ahogyan a bírósági szervezet teljes vezetése hasztalan próbál fellépni a jelenséggel szemben – idézi a 24.hu Oláh Gaszton, a Budapest Környéki Törvényszék bírójának beadványát.

Oláh Gaszton szerint a bérükre vonatkozó jelenlegi törvényi szabályozás összeegyeztethetetlen a bírói függetlenség elvével, mert:

  • nem biztosít a bírói hivatás jelentőségéhez méltó javadalmazást a magyar bírák és igazságügyi alkalmazottak számára;
  • nem tartalmaz olyan korrekciós mechanizmust, amely garantálja a bírói és igazságügyi alkalmazotti fizetések reálértékének megőrzését;
  • nem biztosítja a bírói hatalmi ág elválasztását a másik két hatalmi ágtól, mert nem tartalmaz olyan mechanizmust, amely lehetővé teszi a bírák és igazságügyi alkalmazottak javadalmazásának a végrehajtó és a törvényhozó hatalomtól független, önkényes beavatkozástól mentes, objektív és ellenőrizhető kritériumok alapján történő meghatározását, és teljes egészében a végrehajtó és a törvényhozó hatalom politikai akaratától teszi függővé a bérek meghatározását;
  • továbbá ellentétes a hatalmi ágak egyensúlyának követelményével, figyelemmel arra, hogy mind a végrehajtó, mind a törvényhozó hatalom képviselőihez képest számottevően alacsonyabb javadalmazást határoz meg a bírák számára.


Oláh Gaszton szerint a szabályozás intézményes szinten veszélyezteti a bírói függetlenséget, és lehetőséget ad arra, hogy a végrehajtó és a törvényhozó hatalom tendenciózusan, ismétlődően és tartósan nyomást gyakoroljon a bíróságokra a javadalmazás útján.

Arra biztatja bíró- és igazságügyi alkalmazott kollégáit, valamint az ügyészeket és ügyészségi alkalmazottakat, hogy akár azonos tartalommal, de ők is nyújtsanak be panaszt, mert minél többen vannak, annál nagyobb a súlya a fellépésüknek.

XS
SM
MD
LG