Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Pekingbe látogatott az ukrán külügyminiszter


Dmitro Kuleba
Dmitro Kuleba

Dmitro Kuleba tárgyalásainak fókuszában az áll, hogy miként segíthetne Kína véget vetni az utóbbi években szoros szövetségesévé váló Oroszország ukrajnai háborújának.

Kína semleges félként igyekszik beállítani magát a fegyveres konfliktusban, azt hangoztatja, hogy nem szállít halált okozó eszközöket Oroszországnak, szemben az Egyesült Államokkal, amely komoly katonai támogatást nyújt Ukrajnának.

Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök ugyanakkor többször is arról beszélt, hogy országaik partnersége határtalan, a NATO tagállamai pedig az egyre mélyülő együttműködésre tekintettel az invázió „meghatározó segítőjének” minősítették Pekinget az észak-atlanti szövetség csúcstalálkozóján.

Az ukrán diplomácia vezetője most jár először a kelet-ázsiai országban a háború két és fél évvel ezelőtti kezdete óta. A látogatás a tervek szerint péntekig tart.

Kijevi tájékoztatás szerint Kuleba az út során „az orosz agresszió megállításának lehetőségeire, továbbá Kína esetleges szerepvállalására fog összpontosítani a tartós és igazságos béke elérésében”.

Ehhez kapcsolódóan: Képes lehet-e Kína békét teremteni Oroszország és Ukrajna között?

Mao Ning kínai külügyi szóvivő hangsúlyozta, hogy a kétoldalú együttműködésről és egyéb, közös érdeklődésre számot tartó ügyekről lesz szó.

„Az ukrajnai krízis kapcsán Kína mindig azon az állásponton volt, hogy egy korai tűzszünet és a politikai rendezés minden fél érdekét szolgálja ” – mondta.

„Kína továbbra is a béke és a párbeszéd pártján fog állni” – tette hozzá.

Gálik Zoltán Orbán útjairól: Ezek nem tűntek nagy tárgyalásoknak
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:31:02 0:00

Alekszander Gabujev szakértő rámutatott, hogy Ukrajna egyebek mellett valószínűleg arról próbálja most meggyőzni Kínát, hogy vegyen részt a tervezett második békecsúcson.

„Peking megpróbálhatja megkérni az árát, akár még annak is, hogy olyasvalakit küld, mint Li Huj különleges képviselő” – vélekedett, hozzátéve, hogy az ország mentesülni kíván a mélyülő nyugati szankcióktól.

Egy másik elemző, Björn Alexander Düben azonban lehetségesnek nevezte, hogy Kína határozottabb szerepet kíván vállalni a közvetítésben, ugyanis a konfliktus egyre jelentősebb károkat okoz az ország gazdaságának és üzleti érdekeinek.

„Összességében Kína kétségtelenül fenn fogja tartani Oroszország támogatását, de vannak jelei annak, hogy Pekinget egyre inkább aggasztja a Moszkvának biztosított de facto támogatásának diplomáciai, politikai és gazdasági ára” – húzta alá.

Az utóbbi években Oroszország a nemzetközi szankciók nyomán még inkább függő helyzetbe került Kínától.

Ehhez kapcsolódóan: Buda Péter: Az elmúlt években rengeteg rubel gurult itt szét

Kína semleges szereplőként kívánja feltüntetni magát a konfliktusban, azonban Oroszország narratíváit ismételgeti, illetve különböző formában segítséget nyújt az agresszor hadigépezetének működéséhez.

Az ország nem vett részt az előző havi svájci békecsúcson sem, így tiltakozva az ellen, hogy nem hívták meg a Kreml képviselőit.

Moszkva és Peking együtt dolgozik a korábbi, nyugati dominanciájú világrend megbontásán.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG