Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szent-Iványi István: EU-s kapcsolatok, pénz, presztízs – a Fidesz elvesztette, a Tisza megszerezte


A külpolitikai szakértő szerint régóta sejteni lehetett, hogy Meloni kikosarazza Orbánt, most a legszélsőségesebb csoporton kívül senki nem akar közösködni a Fidesz EP-képviselőivel. Orbán a NATO részéről fenyegetést kaphatott, akár Magyarország NATO-tagságának felfüggesztése is felmerülhetett.

Itt tudja megnézni a videópodcastot:

Ha inkább csak hallgatná a beszélgetést, ide kattintson:

Szent-Iványi István: EU-s kapcsolatok, pénz, presztízs – a Fidesz elvesztette, a Tisza megszerezte
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:36:07 0:00

Öt gondolat a beszélgetésből:

(1) Szent-Iványi István szerint az EP súlypontja kissé jobbra tolódott, a választások legnagyobb nyertese a néppárt. Nem igaz, amit velük kapcsolatban Orbán mondott: nem követtek el árulást, hiszen régóta nagykoalícióban működnek együtt a liberálisokkal és a szocialistákkal. Azt, hogy az Európai Konzervatívok és Reformerek frakció, illetve Meloni olasz miniszterelnök kikosarazza Orbánt, hónapokkal ezelőtt sejteni lehetett. Most a páriának tekintett, legszélsőségesebb Identitás és Demokrácia csoporton kívül senki nem akar közösködni a Fidesz EP-képviselőivel.

(2) A szakember úgy véli: bár korábban Orbán Viktor azt mondta, semmilyen körülmények között nem támogatja a leköszönő holland kormányfő, Mark Rutte NATO-főtitkári ambícióit, a jelenlegi NATO-főtitkár budapesti látogatása után 180 fokos fordulatot hajtott végre. A NATO részéről ugyanis komoly fenyegetések hangozhattak el, akár Magyarország NATO-tagságának felfüggesztése is benne lehetett a pakliban.

(3) A külpolitikai szakértő úgy látja: bár az EP-ben nagyon leszűkült Orbán mozgástere, még ebből a kiszorított helyzetből is visszatérhet, az EU-nak és a NATO-nak ugyanis egységre van szüksége; de ez már jelentős arcvesztést jelentene, és nagy engedményeket kellene tennie ahhoz, hogy európai partnerei újra elfogadják és komolyan vegyék.

(4) A Tisza Párt számára politikai, diplomáciai és szakmai szempontból is rendkívül hasznos a néppárti tagság, ami rendkívül erős, jelenleg 13 miniszterelnök tagja van. De Magyar Péteréknek anyagilag is sokat jelent, hiszen a befolyó összegekből a hazai pártépítést is el lehet kezdeni, ami komoly erőforrást jelent a 2026-os választásokhoz. Miközben a Fidesz épphogy kikerült ezekből a körökből, a néppárt bosszút akart állni Orbán Viktoron és a Fideszen – véli Szent-Iványi István.

(5) Egyáltalán nem biztos, hogy megjönnek az EU-s pénzek, a felfüggesztésük az új parlamentben is szóba kerülhet. A kormány ugyanis az EU által feltételként meghatározott 27 szupermérföldkőnek csak egy részét teljesítette. Ezért az EU-s pénzek kifizetése Damoklész kardjaként függ a fejünk felett – fejtette ki a szakértő.

  • 16x9 Image

    Lampé Ágnes

    Lampé Ágnes több mint másfél évtizede dolgozik politikai újságíróként. Pályáját a 168 Óránál kezdte, dolgozott a Médiapiacnak, a 24.hu-nak, több tanulmányt írt a Médiakutató számára. Éveken át vezette a Klubrádió több politikai és közéleti műsorát. Dolgozott az ATV és a Spirit FM politikai és közéleti műsoraiban. A Komlósi Oktatási Stúdió és ELTE Médiatanszékének tanára.

XS
SM
MD
LG