Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna újabb masszív orosz dróntámadást akadályozott meg Kijev ellen


Orosz légitámadás helyszíne Harkivban 2024. szeptember 15-én
Orosz légitámadás helyszíne Harkivban 2024. szeptember 15-én

Az ukrán légvédelem hétfőre virradóra ötvenhármat lelőtt az országra kilőtt ötvenhat orosz drónból; az inváziós erők a legtöbb pilóta nélküli eszközzel a fővárost vették célba.

Ruszlan Kravcsenko, a kijevi regionális katonai adminisztráció vezetője arról számolt be, hogy kórházba szállítottak egy nőt, akit egy leszedett drón lezuhanó roncsai sebesítettek meg. A helyi hatóságok közölték, hogy a megszállók több mint három órán át támadták a fővárost, az éjszaka folyamán „közel kéttucatnyi ellenséges drónt semmisítettek meg a környéken”.

Oroszország az immár két és fél éve tartó totális háború kezdete óta szinte folyamatosan pilóta nélküli eszközökkel, rakétákkal és manőverező robotrepülőgépekkel lövi Ukrajnát. A legutóbbi támadások közül sok az elektromos és egyéb infrastruktúrát célozta, de a bombák gyakran kórházat, iskolát és lakóépületet találtak el, annak ellenére, hogy Moszkva azt állítja, hogy nem támad polgári célpontokat.

Az amerikai székhelyű Háborús Tanulmányok Intézete (ISW) arról írt, hogy Oroszország „2026-ig döntő győzelmet kíván elérni Ukrajnában, mielőtt a valószínűsíthető közép-, illetve hosszú távú gazdasági és haderőfejlesztési korlátok jelentősen elkezdenék meggyengíteni a képességeit háborús erőfeszítései fenntartására vonatkozóan”. Arra is kitértek a friss jelentésben, hogy a katonai felszerelések és lőszerek gyártása és beszerzése terén jelentkező növekvő kihívások közepette „a Kreml valószínűleg egyre inkább külföldi partnerekre fog támaszkodni e szükségletei kielégítésében”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a közelmúltban arra szólította fel a szövetséges országot, hogy „teljeskörűen hajtsák végre” az invázió elleni harcot segítő eszközök szállításáról szóló megállapodásokat. A CNN-nek nyilatkozva elmondta, hogy négypontos tervet készül bemutatni amerikai kollégájának, Joe Bidennek, amikor találkozni fognak ebben a hónapban.

Idős rokonokkal és néhány szatyorral menekülnek a kelet-ukrajnai városok lakói
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:30 0:00

Denisz Smihal ukrán kormányfő nemrég reményét fejezte, hogy hamarosan sikerül megrendezni a második békekonferenciát a három hónappal ezelőtti svájci eseményre építve. Eközben a nyugati országok egyre nyitottabbnak látszanak azon ukrán kérések teljesítésének ügyében, amelyek a szövetségesek által szállított nagyobb hatótávolságú fegyverek oroszországi célpontok elleni bevetésére vonatkozó korlátozások lazítására vonatkoznak.

A NATO-t is bírálatok érik, amiért nem tesz többet az orosz légicsapások elhárítása érdekében, például a lengyel külügyminiszter is határozottabb fellépést tartana kívánatosnak. Radek Sikorski szerint Lengyelországnak kötelessége lelőni az orosz rakétákat a szomszédos Ukrajna légterében, még mielőtt elérnék az ország területét, ahogy egy ellenséges drón esetében történt augusztus végén.

Ehhez kapcsolódóan: Lengyelország a nyugati fegyverek oroszországi bevethetőségének engedélyezését sürgeti

„Oroszország ukrajnai inváziójának kezdete óta többször találtak orosz dróndarabokat és rakétákat a szövetségesek területén. Ezek a cselekmények felelőtlenek és veszélyesek – hangsúlyozta egy névtelenséget kérő NATO-tisztségviselő. – Miközben elismerjük minden szövetségesünk jogát saját légterének védelméhez, az, hogy egyes szövetségesek mit tesznek Ukrajna támogatása érdekében, a NATO egésze számára is fontos lehet. A szövetségesek továbbra is konzultálni fognak a szövetséges területek védelmét célzó lépésekről. Ami világos, az az, hogy a NATO nem fog a konfliktus részesévé válni” – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Nagy hatótávolságú fegyvert fejlesztett Ukrajna az oroszországi célpontok támadására

Egyes katonai elemzők azzal érvelnek, hogy még nem jelentene eszkalációt a Kijevnek nyújtott segítség a drónok és a rakéták leszedésében, valamint a szomszédos országok területére tévedő légi fenyegetések felszámolásában, sőt ennek az elmulasztása csak felbátoríthatja Vlagyimir Putyin orosz elnököt. „Oroszország nagyon sok ponton nyomást gyakorol ránk, és egyre biztosabb abban, hogy valójában nem teszünk semmit – szögezte le Ben Hodges, az amerikai hadsereg európai erőinek korábbi parancsnoka. – Itt az ideje, hogy aktívabb lépéseket tegyünk Ukrajna győzelmének elősegítése és az ártatlan emberek védelme érdekében” – tette hozzá.

XS
SM
MD
LG