Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Üzemanyagtartályokkal a fedélzetén süllyesztett el egy kompot egy ukrán rakéta egy orosz kikötőben


Füst száll a Kercsi-szoros felett az oroszországi Kavkaz kikötőjében, miután augusztus 22-én rakétacsapás ért egy orosz üzemanyagszállító kompot
Füst száll a Kercsi-szoros felett az oroszországi Kavkaz kikötőjében, miután augusztus 22-én rakétacsapás ért egy orosz üzemanyagszállító kompot

Ukrán rakétacsapás süllyesztett el egy üzemanyagtartályokat szállító orosz kompot augusztus 22-én az oroszországi Krasznodari terület egyik kikötőjében – közölték orosz tisztviselők.

„Az elszenvedett károk következtében a komp elsüllyedt a kavkazi kikötő vizében” – jelentette a Krasznodari terület hadműveleti központja a Telegramon.

A főhadiszállás korábban arról számolt be, hogy „támadás ért egy vasúti kompot a fedélzetén üzemanyagtartályokkal a kavkazi kikötőben”, és a helyszínre irányították a sürgősségi szolgálatokat. A közösségi médiában keringő képeken sötét füstoszlop látható a kompátkelő környékén.

A kikötő az Oroszországot 2014-ben illegálisan annektált Krímtől elválasztó Kercsi-szorosban található. Kijevben hivatalosan nem kommentálták az incidenst, de Darja Zarivna, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kommunikációs tanácsadója olyan fotót tett közzé a Telegramon, amelyen nagy tűz látható a kikötőben, valamint a Gyönyörű szó.

A Reuters Fjodor Babenkovot, az oroszországi Tyemrjuk várost övező járás vezetőjét idézi, aki szerint a komp harminc üzemanyagtartályt szállított. A támadás következtében jelentős kárt szenvedett, így tűz ütött ki a fedélzeten – közölte Babenkov.

A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség jelentése szerint a támadás idején öt ember volt a kompon, az ő sorsukról egyelőre semmit sem tudni. A Baza orosz online hírcsatorna arról számolt be, hogy a fedélzeten 15 ember tartózkodott, és mind eltűntek.

A kikötő összes alkalmazottját evakuálták – jelentette a TASZSZ a közlekedési minisztériumra hivatkozva.

Ukrajna az elmúlt hetekben merész lépéseket tett, hogy megfordítsa a háború menetét, beleértve a meglepetésszerű behatolást az orosz Kurszki területre, valamint támadásokat olyan, Oroszországon belüli üzemanyag-tároló létesítmények és repülőterek ellen, amelyeket az oroszok az ukrán polgári infrastruktúra elleni támadásokhoz használtak.

Az augusztus 22-én a több száz kilométer mélyen Oroszországon belül fekvő repülőtér ellen végrehajtott dróntámadás az ukrán katonai hírszerzés munkája volt – közölték biztonsági források a Szabad Európával.

Zelenszkij mindeközben Ukrajna Kurszkkal határos Szumi területére utazott, első ízben az ukrán invázió augusztus 6-i kezdete óta.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és a Különleges Műveleti Erők augusztus 22-én csapást mértek az oroszországi Volgográdi területen található marinovkai repülőtérre, amely 275 kilométerre fekszik keleti irányban az ukrán határtól – közölték a Szabad Európa névtelenséget kérő SZBU-s forrásai.

Beszámolójuk szerint a becsapódást „fekete füst és erős robbanás” követte.

A csapás célpontja egy üzemanyag, páncéltörő rakéták és siklóbombák tárolására szolgáló raktárlétesítmény volt – tették hozzá.

Korábban orosz Telegram-csatornák szemtanúkra hivatkozva robbanássorozatról számoltak be Marinovkánál, az Astra csatorna pedig a Telegramon tett közzé egy videót, amelyen hatalmas robbanás látható, és fekete füstfelhők szállnak a repülőtér fölé.

A volgográdi kormányzó, Andrej Bocsarov közölte, hogy a dróntámadások tüzet okoztak a térség egyik katonai létesítményében, de állítása szerint a támadást sikerült visszaverni.

„Egy drón lezuhanása következtében tűz ütött ki egy minisztériumi létesítmény területén. A tűzoltóság és a mentőszolgálat gyorsan megkezdte a lángok oltását” – írta a Telegramon, hozzátéve, hogy senki sem sérült meg.

Eközben a Marinovkától 55 kilométerre keletre fekvő regionális főváros, Volgográd repülőterén korlátozták a kereskedelmi járatok érkezését és indulását.

Volgográdot egykor Caricinnak hívták, 1925 és 1961 között pedig a Sztálingrád nevet viselte Joszif Sztálin szovjet diktátor után. Sztálingrád arról vált híressé a második világháborúban, hogy 1942–1943 telén visszaverte a hónapokig tartó náci ostromot.

Az ukrán hadsereg vezérkara augusztus 22-én este közölte, hogy a nap folyamán 135 összecsapás volt a fronton. Oroszország továbbra is Pokrovszk térségére összpontosítja fő erőfeszítéseit, ahol 53 alkalommal támadta meg az ukrán állásokat.

Orosz katonai csapás ölt meg egy 56 éves férfit, nyolc másikat pedig megsebesített az északkelet-ukrajnai Harkiv környékén – közölte az ukrán főügyészség. A sérültek között van egy 15 éves fiú. Lakóépületek is megrongálódtak.

Azután, hogy Zelenszkij Szumiban találkozott Ukrajna legfőbb katonai parancsnokával, Olekszandr Szirszkijjel, egy orosz dróntámadásban két civil életét vesztette, egy harmadik pedig megsebesült.

Zelenszkijt szumi látogatásán Szirszkij tájékoztatta az ukrán erők által ellenőrzött kurszki orosz térség hadműveleti helyzetéről – áll az ukrán elnöki adminisztráció közleményében.

Szumi kormányzója, Volodimir Artyuk azt mondta Zelenszkijnek, hogy Ukrajna kurszki hadműveletének kezdete óta drasztikusan csökkent a határokon átnyúló támadások és a civil áldozatok száma, ami lehetővé tette a több hónapos szüntelen orosz bombázások után égetően szükséges infrastruktúra-javítások megkezdését.

Az ukrán vezetők többször kijelentették, hogy a merész kurszki behatolás célja egy ütközőzóna létrehozása Oroszországon belül az ukrán civilek védelmére a határ túloldaláról indított orosz lövedékektől.

Ukrajna azt is közölte, hogy nem törekszik területszerzésre Oroszországtól.

XS
SM
MD
LG