Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Továbbra is 180 fölött a járvány napi halálos áldozatainak száma Magyarországon


A Semmelweis Egyetem koronavírus-tesztet végző orvostanhallgatója a székesfehérvári Tündérkert Bölcsődében 2020. december 2-án.
A Semmelweis Egyetem koronavírus-tesztet végző orvostanhallgatója a székesfehérvári Tündérkert Bölcsődében 2020. december 2-án.

Az elmúlt 24 órában 2141 új fertőzöttet regisztráltak és elhunyt 183 ember. Összesen 7 097 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 517-en vannak lélegeztetőgépen. Hamarosan kiderül, hogy milyen szabályok lesznek érvényben karácsonykor.

2 141 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az koronavírus-fertőzést, ezzel 305 130 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 183 beteg, így az elhunytak száma 8 282 főre emelkedett.

A gyógyultak száma 102 962 fő, az aktív fertőzöttek száma 193 886 fő. Az aktív fertőzöttek 18%-a, az elhunytak 20%-a, a gyógyultak 22%-a budapesti. 7 097 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 517-en vannak lélegeztetőgépen.

Hétfőn döntenek a karácsonyi szabályokról

Január 11-ig fennmarad a jelenlegi kijárási tilalom és a többi védelmi intézkedés. Az egészségügyi védekezés fenntartása érdekében a kormány egy félévvel meghosszabbította a járványügyi készültséget is. A karácsonyi ünnepekre vonatkozó szabályokról a hétfői napon várható döntés, az esti kijárási tilalom szilveszterkor is életben lesz.

Már több mint 200 ezren regisztráltak a védőoltásra az erre indított honlapon, amelynek tájékoztatása szerint a magyar kormány eddig 17,5 millió adag oltóanyagot kötött le több tíz milliárd forint értékben. A lekötött oltóanyagok között van oxfordi és amerikai vakcina, de izraeli, kínai és orosz fejlesztőkkel is folynak tárgyalások.

Újabb zöld jelzés a Pfizernek

Jóváhagyta az Európai Gyógyszerügynökség a Pfizer és a BioNTech koronavírus-elleni védőoltását az Európai Unióban is. Németország, Franciaország, Ausztria és Olaszország bejelentették, hogy december 27-én meg is kezdik az oltások beadását, ha az Európai Bizottság is zöld utat ad a vakcinának.

Az európai országok után az Egyesült Államok is fontolgatja, hogy beutazási tilalmat vezet be az Egyesült Királysággal szemben, miután a briteknél vészes ütemben kezdett terjedni a koronavírus egy új mutációja. Hogy mi ez a mutáció és miért veszélyes, azt ebben a cikkben jártuk körül.

Az európai lezárás hatására nagyjából négyezer angol kamion torlódott fel Dovernél, bár eddig a legtöbb lezárásnál a teherszállítás kivételt élvezett, az új mutáció miatt a franciák teljes zárlatot rendeltek el az Egyesült Királyságból érkezőkre. A hírek szerint folynak a tárgyalások arról, hogy milyen szabályok vonatkozzanak az áruszállításra.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!
XS
SM
MD
LG