Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Európai Bizottság: Nem kötelezi az ítélet Magyarországot illegális migránsok befogadására


Orbán Viktor a parlament plenáris ülésén 2024. április 30-án
Orbán Viktor a parlament plenáris ülésén 2024. április 30-án

Egyes sajtóértelmezésekkel ellentétben az Európai Unió Bíróságának június 13-i ítélete nem kötelezi Magyarországot sem illegális migránsok befogadására, sem az ország jogszerű határvédelmi intézkedéseinek feladására – közölte az Európai Bizottság.

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének közleménye szerint az ítélet valójában azt állapította meg, hogy Magyarország nem hozott meg több olyan intézkedést a menedékkérők kérelmeinek elbírálási eljárása és a jogellenesen tartózkodó harmadik országbeliek visszaküldése tekintetében, amelyek meghozatalára a tagállamok által közösen elfogadott és más nemzetközi megállapodásokra is épülő uniós jogszabályok kötelezik az országot.

Így Magyarország

  • nem tette lehetővé, hogy nemzetközi védelemre jogosult személyek a fenti megállapodásokban és szabályokban előírt módon folyamodhassanak a magyar hatóságokhoz e védelemért;
  • nem tette lehetővé, hogy a nemzetközi védelemért folyamodó személyek kérelmük elutasítása és ezzel szembeni fellebbezésük esetén a fellebbezés jogerős elbírálásáig meghatározott esetekben Magyarországon maradjanak;
  • illetve nem alkalmazta az uniós jogszabályok által előírt eljárásokat a jogellenesen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok visszaküldése során.

A bíróság azt is megállapította, hogy Magyarország kötelezettségszegése, amely a fenti körben a többi tagállamra hárítja az uniós jog betartásának felelősségét – ideértve a pénzügyi vonatkozásokat is –, súlyosan sérti a szolidaritás és a felelősség tagállamok közötti igazságos elosztásának elvét.

Ahogy a Szabad Európa is beszámolt róla, kétszázmillió euró átalányösszeget és a késedelem minden egyes napjára egymillió euró kényszerítő bírságot szabott ki csütörtökön az Európai Bíróság a magyar menekültügyi szabályokat elmarasztaló, korábbi, még 2020 decemberében hozott bírósági ítélet végrehajtásának elszabotálása miatt.

Orbán Viktor miniszterelnök felháborítónak és elfogadhatatlannak tartja a döntést, azt pedig, hogy az EP-választás után hozták nyilvánosságra, noha már korábban megszületett, sunyi eljárásnak nevezte.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG