Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

ENSZ-jelentés: Kínzásnak voltak kitéve az októberi terrorakció után őrizetbe vett palesztinok


Tüntetés a rabokkal szembeni visszaélések gyanújával kikérdezett izraeli katonák mellett
Tüntetés a rabokkal szembeni visszaélések gyanújával kikérdezett izraeli katonák mellett

Egyebek mellett alvásmegvonással, vízbe fojtást imitáló eljárással (waterboarding) és áramütéssel kínoztak az izraeli hatóságok több, a tavaly októberi terrortámadás után őrizetbe vett embert – írta friss jelentésében az ENSZ emberi jogi hivatala.

A tájékoztatás szerint az izraeli börtönökben június végén több mint 9400 úgynevezett biztonsági rab volt őrizetben, közülük sokakat titokban tartottak fogva, törvényes jogaik biztosítása, illetve ügyvédi hozzáférés nélkül.

A volt rabokkal készült interjúk és más források alapján készített jelentésben elítélték a fogvatartottak – köztük férfiak, nők, gyerekek és újságírók – megdöbbentő számát. Leszögezték, hogy az izraeli hatóságok által alkalmazott gyakorlatok aggodalomra adnak okot, és felvethetik az önkényes fogva tartás gyanúját.

„Az irodám és egyéb szervezetek által összegyűjtött tanúvallomások felháborító cselekmények sorára utalnak (…) amelyek a nemzetközi humanitárius jog súlyos megsértését jelentik” – közölte Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

A maga nemében igen átfogó jelentés megállapításait felhasználhatják a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyészei is, akik a Hamász tavaly október 7-i terrortámadásával, illetve az azt követő gázai katonai műveletekkel összefüggő bűncselekményeket vizsgálják.

Az ICC főügyésze májusban nemzetközi elfogatóparancs kiadását kezdeményezte az izraeli kormányfő és a Hamász több vezetője ellen háborús és emberiség elleni bűntettek gyanújával.

A friss jelentés készítői arról számoltak be, hogy a dokumentum tartalmát már az izraeli kormánnyal is megosztották.

Az izraeli hatóságok korábban aláhúzták, hogy a hazai törvényeknek megfelelően járnak el minden palesztin fogoly esetében. Az illetékes izraeli szakminisztérium ugyanakkor közölte, hogy szándékosan, kifejezetten elrettentési célból rontottak a börtönkörülményeken a nemzetbiztonsági okból őrizetbe vett személyek esetében.

A nemzetbiztonsági tárcát irányító, ultranacionalista Itamar Ben-Gvir már régóta keményebb büntetést szorgalmaz a terrorvádakkal fogva tartott palesztinok esetében.

Az ENSZ emberi jogi hivatala azt is sérelmezte, hogy sokszor nem közölnek semmilyen információt Izraelben a Gázai övezetben, Ciszjordániában őrizetbe vettek hollétéről vagy sorsáról.

„Fogvatartottak számoltak be arról, hogy hosszú időn át ketrecszerű létesítményben tartották fogva őket, meztelenre vetkőztetve, kizárólag pelenkát viselve. Tanúvallomásaikban elmondták, hogy hosszú időre bekötötték a szemüket, megvonták tőlük az élelmet, az alvást és a vizet, áramütéseknek vetették alá, cigarettával égették meg őket” – áll a jelentés összefoglalójában.

Arra is kitértek, hogy egyesek szerint kutyákat is rájuk eresztettek, másokat pedig állítólag vízbe fojtást imitáló kínzásnak (waterboarding) vetettek alá.

„Egyes nők és férfiak szexuális és nemi alapú erőszakról beszéltek” – írták.

A dokumentum a Palesztin Hatóságot is önkényes fogva tartással, kínzással, embertelen bánásmóddal vádolta, elsősorban a bírálókkal és a politikai ellenfelekkel szemben.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG