Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Elemző: A kormány az átlagválasztót ijesztgetve próbál veszélyhelyzeteket megfogalmazni


Orbán Viktor Magyar Péterrel a háttérben az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén 2024. október 9-én
Orbán Viktor Magyar Péterrel a háttérben az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén 2024. október 9-én

A hírlevelet itt meg is hallgathatja:

please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:05:08 0:00

Vasali Zoltán: Orbán Viktor elengedte az utcát. A szlovák kormány szigorítaná a nyelvtörvényt, a helyi kisebbségek lehetnek a kárvallottjai. Két ország, amely Oroszország következő célpontja lehet – sorsdöntő választások Moldovában és Georgiában.

Vasali Zoltán: Orbán Viktor elengedte az utcát

Így értékeli az elemző, hogy a kormányfő idén sem nyilvános rendezvényen emlékezik meg október 23-áról. Orbán Balázs szerepeltetését politikailag öngyilkos stratégiának tartja, azt pedig nyomasztó megközelítésnek, hogy Orbán Viktor háborús bűnösként állítja be nyilatkozataiban az EU-s vezetőket.

A szlovák kormány szigorítaná a nyelvtörvényt, a helyi kisebbségek lehetnek a kárvallottjai

Robert Fico kormánya visszahozná a nyelvfelügyelőket szélsőjobboldali kulturális minisztere javaslatára, és jelentősen szigorítaná a szlovák nyelv használatára vonatkozó előírásokat. Az ötlet hasonlít a Vladimír Mečiar és Ján Slota alatt hozott, a helyi magyarok lehetőségeit erősen korlátozó szabályokra.

Két ország, amely Oroszország következő célpontja lehet – sorsdöntő választások Moldovában és Georgiában

Két ország, amelyeknek egy részén orosz csapatok állomásoznak. Moldova és Georgia – korábbi nevén Grúzia –sorsdöntő választás előtt áll. Nyugat vagy Oroszország? – ez a választások tétje. Az Atlasz vendégei a Magyar Külügyi Intézet elemzői: Kránitz Péter, a kaukázusi országok szakértője és Barabás T. János, a chișinăui magyar nagykövetség korábbi első beosztottja.

Egy másik cikkünkben arról számoltunk be, hogy a moldovai rendőrség Oroszországban kiképzett provokátorokat tartóztatott le. Az egykori szovjet tagköztársaság hatóságai egy több mint száz főből álló hálózatot lepleztek le, amelynek fő célja zavargások szítása volt a közelgő választások után.

Az LMP-ből kilépett Csárdi Antal állítja, hogy Ungár Péter és Vitézy Dávid egyeztetett Rogán Antallal

Elindult a kilépési folyamat nemcsak a pártból, hanem már az országgyűlési frakcióból is – írta közösségi oldalán a politikus, aki a 444-nek adott interjúban azt állította: bizonyítékokat látott arra, hogy Ungár Péter és Vitézy Dávid választási stratégiát egyeztetett Rogán Antallal.

Az orosz és a belarusz nagykövetet is meghívta a főváros a Béke fája elültetésére, emiatt többen bojkottálták a rendezvényt

Diplomáciai baki a Főpolgármesteri Hivatalban: a háború kitörése óta nem szokták meghívni a protokolleseményekre az orosz és a belarusz diplomatákat, most mégis ez történt csütörtökön. Az „adminisztratív hiba” miatt elnézést kértek.

Egy még nem létező űrlapon jelentkezhetnek a multik az adófizetésre

Magyarországon nem az állam mondja meg, hogy kinek kell fizetnie globális minimumadót, hanem a cégeknek kell jelentkezniük, ha úgy gondolják, hogy adóalanyok. Erre az év végéig van lehetőségük – amint elkészül a regisztrációs űrlap.

Székely Kriszta: A létezésem nyíltsága és mélysége eleve állásfoglalás

Pályázik a Katona József Színház igazgatói posztjára. Régóta gondolkodik a színházról tágabb értelemben mint rendező. Úgy látja, hogy egyre több fiatal kíváncsi az előadásaikra. Szeret nagyon korán kelni, mert rengeteg a feladat. Úton lenni szerinte sokszor izgalmasabb, mint megérkezni. Székely Kriszta, a Katona József Színház rendezője volt a Szelfi vendége.

A lengyel kormány az LMBTQ-emberek számára kedvező élettársi kapcsolatról szóló törvényt tervez

Lengyelország egy lépéssel közelebb került az LMBTQ-emberek élettársi kapcsolatának legalizálásához. A Donald Tusk vezette kormány törvénytervezetet tett közzé, amelyet a jogszabályért felelős miniszter történelmi napnak nevezett egy olyan országban, ahol a melegek jogai megosztó témának számítanak.

Mi az a THAAD rendszer, és miért telepíti az Egyesült Államok Izraelbe?

Az Egyesült Államok bejelentette, hogy THAAD fejlett rakétavédelmi rendszert telepít Izraelbe. Ezzel szakértők szerint a zsidó állam megerősítése a cél az esetleges iráni támadásokkal szemben.

A kockázatok ellenére is sokan segítik a rezsim célkeresztjébe került személyek családját Belaruszban

Miközben folynak a büntetőperek, és sokakat már el is ítéltek azért, mert belarusz politikai foglyokat támogattak, vagy segítséget fogadtak el külföldi szervezetektől, a hatóságok által ellenségként kezelt személyek hozzátartozói továbbra sincsenek teljesen egyedül az országban.

Amit még tudni érdemes

A legjobb bérlő az Orbán-kormány: már 10 milliárdot hozott Schmidt Mária családi cégének ez az irodaházbiznisz (HVG)

Még négy évvel tovább marad az Agrárminisztérium abban az exkluzív irodaházban, amelyet a kormány 2018-ban saját akkori biztosa, Schmidt Mária cégétől bérelt ki, a szerződést ugyanis csendben és verseny nélkül újrakötötték, méghozzá úgy, hogy havi harmincmillióval még többet is fizetnek közpénzből.

Még több orosz gázt veszünk, pedig még „csatlóskedvezmény” sem jár rá (Válasz Online)

A magyar külügyminiszter büszkén jelentette, hogy az állami MVM kiegészítő kereskedelmi szerződést kötött a Gazprommal: azaz több és olcsóbb földgáz érkezik, mint ami a hatályos, 2036-ig érvényes szerződésből következik. Utánajártak, hogy ez mennyire jó Magyarországnak.

XS
SM
MD
LG