Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kínában fokozatosan emelni fogják a kötelező nyugdíjazási korhatárt


Textilgyári munkások Kínában
Textilgyári munkások Kínában

A napokban bejelentett intézkedés lehetővé teszi, hogy az emberek tovább dolgozzanak, így enyhítve a nyugdíjalapok nehézségeit, miután számos tartományban már most is jelentős deficittel küzdenek.

A reform sürgős, ugyanis a várható élettartam Kínában a hatvanas évekbeli 44 évről 2021-re 78-ra emelkedett, amivel megelőzték az Egyesült Államokat is, ráadásul az előrejelzés szerint 2050-re meghaladhatja a nyolcvan évet.

Az alapértelmezett nyugdíjkorhatár emeléséről egy fontos szakpolitikai dokumentumban írtak először, amely a csökkenő születési arány és az idősödő társadalom jelentette kihívások leküzdésére vonatkozó stratégiáról szól.

„Az önkéntes részvétel elvével összhangban, megfelelő rugalmasság mellett előre fogjuk mozdítani a reformot a törvényes nyugdíjkorhatár fokozatos, óvatos és rendezett emelése érdekében” – közölték a hatóságok.

A dokumentumban felvázolt reformokat a tervek szerint 2029-ig hajtják végre.

Ehhez kapcsolódóan: Hiába törölték el az egykepolitikát, zsinórban második éve fogynak a kínaiak

A férfiak nyugdíjkorhatára jelenleg hatvan év Kínában – ami öt-hat évvel alacsonyabb, mint a legtöbb fejlett gazdaságban –, míg a szellemi munkát végző nők esetében 55, a fizikai munkát végző nők esetében pedig ötven év.

A döntéshozók az elmúlt két évben már nyilvánvalóvalóvá tették, hogy céljuk a nyugdíjkorhatár emelése. A szóban forgó törvénymódosítás lesz az első konkrét lépés, amely lehetővé teheti a munkavállalók továbbfoglalkoztatását.

A pekingi számítások szerint az országban a hatvan évnél idősebbek száma 2035-re a jelenlegi 280 millióról négyszázmillió fölé fog nőni.

Ehhez kapcsolódóan: Kínában rekordot dönt a népességcsökkenés

Demográfiai nyomás

Számos országban emelték a nyugdíjkorhatárt a demográfiai problémákra válaszul, így próbálva óvni a nyugdíjalapot és lassítani a munkaerő zsugorodását.

„Ez egy bevett politikai eszköz. Ha fokozatosan tesszük, annak igenis van értelme. Lényeges, hogy rugalmasan csináljuk” – hangsúlyozta Michael Herrmann szakértő.

Közgazdászok szerint Kína jelenlegi nyugdíjrendszere fenntarthatatlan, ezért reformra szorul. A pekingi pénzügyminisztérium adatai szerint már tizenegy tartománynak hiányos a nyugdíjköltségvetése.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG