Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megkezdődött Alekszej Navalnij három egykori ügyvédjének pere Oroszországban


Vagyim Kobzev, Igor Szergunyin és Alekszej Lipcer a petuski bíróságon 2024. szeptember 12-én
Vagyim Kobzev, Igor Szergunyin és Alekszej Lipcer a petuski bíróságon 2024. szeptember 12-én

A sokak szerint a börtönében meggyilkolt néhai orosz ellenzéki politikust korábban képviselő Vagyim Kobzevet, Igor Szergunyint és Alekszej Lipcert még tavaly októberben vették őrizetbe.

Az orosz hatóságok szélsőséges közösséghez tartozás vádjával indítottak ellenük eljárást, ez elemzők szerint a nyomást volt hivatott fokozni a másként gondolkodókon. Tárgyalásuk most a Moszkvától mintegy száz kilométerre keletre található Petuski bíróságán kezdődött meg. Azzal vádolják őket, hogy arra használták fel védőügyvédi státuszukat, hogy továbbítsák a csapatának a bebörtönzött Navalnij leveleit, ekképp közvetítőként működtek közre az ellenzéki vezető és az országban szélsőségesnek minősített szervezet között.

Ehhez kapcsolódóan: Oroszok, akik meghaltak, miután a Kreml ellenségei lettek

Navalnij korrupcióellenes alapítványát és oroszországi hálózatát 2021-ben szélsőséges szervezetnek bélyegezték és betiltották, azóta számos, velük kapcsolatba kerülő személy ellen büntetőeljárás indult. Amennyiben Oroszországban valakit bűnösnek találnak abban, hogy ilyen szervezet tevékenységében vesz részt, akár tizenkét évre is börtönbe kerülhet.

Alekszej Navalnijt 2021 elején tartóztatták le, amint hazaérkezett Németországból, ahol a szerinte az orosz elnök utasítására végrehajtott, majdnem halálos mérgezése után gyógykezelték. Egy bíróság két év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetést szabott ki rá, amiért megsértette korábbi, széles körben vitatott ítélete feltételeit azzal, hogy lábadozása alatt nem jelentkezett a hatóságoknál. Később további ügyekben is bűnösnek találták, így halálakor már tizenkilenc évnyi szabadságvesztését töltötte.

Idén februárban végül váratlanul meghalt a büntetőtelepen, ahol raboskodott. A felesége és támogatói szerint a Kreml parancsára meggyilkolhatták, az orosz hatóságok ezt tagadják.

A nemzetközi jogvédő szervezetek politikai fogolynak tartották az orosz politikust. Az Európai Unió és az Egyesült Államok többször is felszólította Oroszországot azonnali szabadon engedésére.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG