Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Podoljak: Egy megállapodás Moszkvával olyan, mint egy „alku az ördöggel”


Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó nyilatkozik az AP hírügynökségnek Kijevben 2024. július 25-én
Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó nyilatkozik az AP hírügynökségnek Kijevben 2024. július 25-én

Az Ukrajna elleni háború leállításáról szóló megállapodás aláírása Oroszországgal alkuval érne fel az ördöggel – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója, miközben egyre nagyobb a nyomás az országon, hogy törekedjen a több mint két éve tartó háború befejezésére.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csak időt nyerne az alkuval, hogy megerősítse hadseregét, és elindítsa a háború egy újabb, potenciálisan erőszakosabb szakaszát – mondta Mihajlo Podoljak az AP hírügynökségnek adott interjúban.

„Ha alkut akarsz kötni az ördöggel, aki aztán lerángat a pokolba, akkor csak rajta. Oroszország így működik” – mondta Podoljak, amikor arról kérdezték, hogy milyen esélye van a békemegállapodásnak Kijev részéről, amelynek katonái véres és kimerítő háborúban állnak az agresszor Oroszország hadseregével Kelet-Ukrajnában.

„Ha ma bármit aláírsz Oroszországgal, hogy nem veszítik el a háborút, és nem lesznek jogilag felelősek a tömeges bűncselekményekért, az azt jelentené, hogy aláírtál egy papírt a háború folytatásához; más léptékben, más szereplőkkel, eltérő számú halottal és megkínzott emberrel” – fogalmazott.

Ez a vélemény jellemzi Zelenszkij táborát és széles körben az ukrán közvéleményt is, ugyanakkor egyre inkább ellentmond a nyugati nyomásnak, miközben Kijev továbbra is nehéz körülményekkel szembesül a frontvonalon Moszkva nagyobb és jobban felszerelt hadseregével szemben, valamint nagy a bizonytalanság az Egyesült Államok jövőbeli támogatásával kapcsolatban.

Úgy tűnik, hogy a háborús fáradtság az ukránok morálját is erodálja, miután folyamatos bombázásokkal, áramkimaradásokkal és szeretteik elvesztésével szembesülnek. A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet felmérése szerint tovább csökkent azoknak az ukránoknak a száma, akik ellenzik, hogy a béke fejében területi engedményeket tegyenek Oroszországnak. Júliusban ez 55 százalék volt, szemben a decemberi 74 százalékkal.

Már Zelenszkij is utalt arra, hogy hajlandó tárgyalni Oroszországgal, és azt javasolta, hogy Moszkva küldjön delegációt a következő globális békecsúcsra, amely várhatóan novemberben lesz.

Podoljak azonban ragaszkodott ahhoz, hogy egy mostani megállapodás csak késleltetné a nagyobb erőszakot.

„Igen, egy bizonyos időre be lehet fagyasztani a konfliktust, de ez azt jelenti, hogy Oroszország ezalatt azon fog dolgozni, hogy pótolja a hiányosságait és megerősítse a hadseregét. Az agresszor ország nem azért jött Ukrajna területére, hogy békeszerződést írjon alá. Ez nonszensz!” – fogalmazott.

Egy Ukrajna számára működő tartós béke azt biztosítaná, hogy az orosz katonai erő folyamatosan csökken, ami Zelenszkij szerint három eszközzel érhető el: fokozott katonai támogatás Kijevnek, hatékony gazdasági szankciók Oroszország ellen és a Moszkva elszigetelését célzó diplomáciai nyomás.

Miközben Podoljak interjút adott, Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter éppen Kínában, Oroszország egyik legközelebbi szövetségesénél tárgyalt, hogy javítsák a kapcsolatukat. Podoljak szerint a látogatás célja az volt, hogy elmagyarázzák Ukrajna álláspontját és azt, hogy Kínának miért kellene „aktívabb, intenzívebb szerepet vállalnia a háború befejezésében a nemzetközi jog feltételei szerint”.

Kevés ország figyeli jobban az amerikai elnökválasztás fordulatait, mint Ukrajna. Zelenszkij biztos abban, hogy kormánya jó kapcsolatokat alakított ki mindkét amerikai oldallal – mondta Podoljak.

„Ukrajnának jó kapcsolatai vannak (…) mind a Republikánus Párttal, mind a Demokrata Párttal. Nem személyes kapcsolatokról van szó, csak a politika szintjén. Az amerikai és ukrán pártok és intézmények közötti kapcsolatokról van szó” – fejtette ki.

Néhány vezető republikánus politikus, köztük Donald Trump elnökjelölt alelnökjelöltje, J. D. Vance ohiói szenátor az Ukrajnának nyújtott létfontosságú amerikai katonai támogatás megvonása mellett érvelt. Trumpot gyakran úgy állítják be, mint aki Putyin érdekeit képviseli.

Zelenszkij azonban lehetőségként fogja fel Trump jelölését. Nem sokkal az országos republikánus konvenció után telefonon beszéltek. Podoljak azt állította, hogy a telefonos egyeztetés pozitív volt.

Ami a Demokrata Pártot illeti, Podoljak azt mondta: „nagy szimpátiát” érez Joe Biden elnök kormánya iránt, annak ellenére, hogy szerinte lassú a döntéshozatal Ukrajnával kapcsolatban.

„Ugyanakkor minden olyan döntést meghoztak, amire Ukrajnának így vagy úgy szüksége volt: fegyverszállítások, további engedélyek az orosz határ menti területekre irányuló csapásokhoz, Ukrajna globális diplomáciai és információs támogatása és így tovább” – fogalmazott.

Bármelyik párt jelöltje nyeri a novemberi elnökválasztást, Podoljak kijelentette, hogy Ukrajna továbbra is erős kapcsolatokat fog ápolni az Egyesült Államokkal.

„Függetlenül attól, hogy ki lesz a Fehér Ház vezetője, nem látok olyan forgatókönyvet, amelyben le lehetne állítani az Ukrajnának nyújtott támogatást” – jelentette ki.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG