Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tizennyolc dolgozót küldtek el a Vas megyei gyermekotthonokból, mert megtagadták a kifogástalan életvitelről szóló vizsgálatot


Összesen tizennyolc dolgozót küldtek el a Vas megyei gyermekotthonokból, mert megtagadták a kifogástalan életvitelről szóló vizsgálatot. A tizennyolc munkavállalóból hét a gencsapáti Gólyafészek Gyermekotthonban dolgozott. Megkeresték a Nyugat.hu szerkesztőségét, és többek között azt mondták: a kötelező kérdőív pont a szakmaiságot mellőzi.

A kegyelmi ügy miatt a gyermekvédelemben dolgozóknak – egy júniusban megjelent rendelet szerint – átfogó alkalmassági vizsgálaton kell átesniük. Ehhez egy ötszáz kérdésből álló kérdőívet kell kitölteniük, de egy pszichológiai alkalmassági is tartozik hozzá – ezzel akarják felmérni a dolgozók kifogástalan életvitelét. Először a gyermekotthonok munkatársai kerültek sorra. Az átvilágítást a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) végzi.

Nemcsak arra kíváncsiak, hova jár például szórakozni a dolgozó, de azt is szeretnék tudni, hogy kivel él együtt, és milyen formában, vagy hogy fogyaszt-e alkoholt, kábítószert, és milyen rendszerességgel, van-e játékszenvedélye.

Ehhez kapcsolódóan: A gyermekvédelmi dolgozók hálószobája is nyitva lesz a hatóságok előtt

A kérdőívet kitöltőknek meg kell adniuk a velük egy háztartásban élők adatait, és van, akinek a nemi irányultságára is rákérdeznek. Az ellenőrzés alapja a jogszabályban megtalálható adatlap, de emellett kimehetnek a gyermekvédelmi dolgozó lakására, és beszélhetnek a szomszédokkal is. Felsoroltatják velük az ingatlanjaikat és az ingóságaikat. Ha megtagadják az átvilágítást, nem végezhetik tovább a munkájukat.

Sokkal nagyobb problémák vannak a gyermekotthonokban

Vas megyében tizennyolc gyermekotthoni dolgozónak szűnt meg a közalkalmazotti jogviszonya azonnali hatállyal a vonatkozó jogszabályi előírások szerint „a kifogástalan életvitel ellenőrzésével kapcsolatos nyilatkozat megtagadása, illetve a nyilatkozat határidőn belüli be nem nyújtása miatt” – írta a Nyugat.hu megkeresésére Szabó Anita, a Gyermekvédelmi Központ és Általános Iskola Vas Vármegye intézményvezetője.

A tizennyolc munkavállalóból hét a gencsapáti Gólyafészek Gyermekotthonban dolgozott. Ők keresték meg a szerkesztőséget, hogy elmeséljék a történetüket. Céljuk, hogy rávilágítsanak: sokkal nagyobb problémák vannak a gyermekotthonokban, amelyekkel komolyan foglalkozni kellene, nem pedig azt forszírozni, hogy ki milyen szórakozóhelyre jár a szabadidejében, vagy milyen könyvek vannak otthon a polcán.

A gencsapáti gyermekotthon épülete
A gencsapáti gyermekotthon épülete

Naponta szembesültek a problémákkal

A szerkesztőségünket megkereső gyermekotthoni dolgozók azt mondják: fontos a szakmai átvilágítás, a munkahelyi ellenőrzés, csakhogy ők pont a szakmaiságot nem látják ebben a kérdőívben, mert ezzel valójában nem lehet kiszűrni, hogy ki az, aki szakmailag alkalmatlan, pedig sokan vannak.

A korábbi munkatársak lapunknak hangsúlyozták: nem azért nem töltötték ki a kérdőívet, mert titkolni-, takargatnivalójuk lenne, hanem azért, mert naponta szembesültek azokkal a problémákkal, amelyek megoldása sokkal fontosabb lenne, és úgy érezték, megalázó helyzetbe kerültek. A rendszer túlterhelt, kevés a fizetés, nagy a felelősség, és pont azokat üldözik el így, akik alkalmasak voltak a rájuk bízott feladatra.

Ehhez kapcsolódóan: „A karácsony a legszörnyűbb ünnep a gyermekotthonokban”

Penészes etetőszék, járóka a tűző napon

Az érintettek azt sem értik, hogy egy konyhai dolgozónak, aki lényegében nem érintkezik a gyerekekkel, nem kerül velük kontaktusba, miért kell kitöltenie a kérdőívet, a sofőrnek viszont, aki szállítja a gyerekeket, miért nem.

A munkahelyi ellenőrzés persze fontos lenne, mert elmondásuk szerint most többségében olyan emberek maradtak a volt csoportjukban, akikről úgy vélik, alkalmatlanok a gyerekek ellátására. Úgy látják, hogy „tele vannak ilyen emberekkel a gyermekotthonok”.

Azt állítják, több olyan eset is előfordult, ami erősen súrolja a gyermekbántalmazás kategóriáját. A kisbabák esetében például nem használtak popsikrémet, így véresre sebesedett a pelenkás testfelületük. Penészes etetőszékben etették a gyereket, mert nem takarítottak rendesen. Az apró játékokat nem szedték össze, amiből nagyobb baj is lehetett volna, ha valamelyik kisgyermek lenyeli.

Volt olyan, amikor egyetlen gyermekfelügyelő vigyázott tizenkilenc gyermekre, de a kapu előtt dohányzott, a gyerekek jóval távolabb, a házban maradtak felügyelet nélkül. Voltak, akik kimásztak a kiságyból, és a teraszon, folyosón sétáltak alvásidőben.

De arra is volt példa, hogy a legnagyobb kánikulában, a déli órákban a tűző napon hagyták a kicsiket a járókában. Azt mondják, vannak, akik sokszor nem szépen szólnak a gyerekekhez, vagy egyáltalán hozzájuk sem szólnak. Úgy tudjuk, ezeket a problémákat a többi dolgozó rendszeresen jelezte a vezetőségnek, de hiába. Az volt a válasz: sajnos nincs helyettük más.

Az egyetlen konyhai dolgozó is felmondott

A Gólyafészek Gyermekotthonban három lakásotthon működik. Egy házban egy-egy csoport él. A hét dolgozó a csecsemőcsoportból távozott. Közülük többen húsz-harminc évet töltöttek már el a gyermekvédelemben. A csoportban most összesen négy munkatárs maradt, de információink szerint egyikük jelenleg betegszabadságon van. Az egyetlen konyhai dolgozó már csak a hónap végéig marad, mert felmondott. Nem tudni, ki fog főzni a kicsikre.

Az intézményben korábban tizenhét gyermek lakott, őket most a gondozók hiánya miatt szétszórták más csoportokba, pedig a többségük oda született, együtt cseperedett fel a többiekkel, egy közösséget alkottak.

A csecsemőcsoportba újszülöttől hároméves korig kerülnek be a kisgyermekek, és fiatalkorú anyákat is fogadnak a kisbabáikkal. Három édesanya lakott itt a gyermekével. Jelenleg nyolc gyermek és egy anya maradt újszülöttjével a házban.

„Mindennap sírok a gyerekek miatt, hogy mi lehet velük”

A gencsapáti gyermekotthon egyik gondozója például az ügyfélkapus tárhelyén keresztül értesült a társadalombiztosítótól arról, hogy megszűnt a munkaviszonya, mivel éppen szabadságon volt. Senki nem kereste meg a főnökei közül. Az elküldöttek azt mondják: hivatalos papírt augusztus 9-től augusztus 28-ig nem kaptak. Lapunk augusztus 27-én kereste meg az intézményt.

„Mindennap sírok a gyerekek miatt, hogy mi lehet velük” – mondta lapunknak az egyik korábbi gyermekfelügyelő, aki hozzátette: azzal is foglalkozni kellene, hogy nyolc férőhelyen ne tizenhét gyermek legyen egy otthonban, vagy ne egy felnőtt vigyázzon 25 gyermekre éjszaka.

Az új nyilatkozat kitöltésének megtagadása, illetve amiatt, hogy nem nyújtották be határidőn belül, Vas megyében összesen tizennyolc munkavállalónak szűnt meg a közalkalmazotti jogviszonya azonnali hatállyal. Közülük heten a gencsapáti Gólyafészek Gyermekotthonban dolgoztak
Az új nyilatkozat kitöltésének megtagadása, illetve amiatt, hogy nem nyújtották be határidőn belül, Vas megyében összesen tizennyolc munkavállalónak szűnt meg a közalkalmazotti jogviszonya azonnali hatállyal. Közülük heten a gencsapáti Gólyafészek Gyermekotthonban dolgoztak

A szakmai és nem utolsósorban az anyagi megbecsültségen kellene változtatni, hiszen a közalkalmazotti bértábla szerint nettó 270 ezer forintos fizetést kaptak az éjszakai és nappali műszakban ledolgozott tizenkét óráért. A szerkesztőségünket megkereső dolgozók hangsúlyozták: az anyagi megbecsültség talán magával hozná azt is, hogy lehetne válogatni a hivatásukra alkalmas jelentkezőkből, és többségében olyan szakemberek állnának a gyerekek mellett, akik lelkiismeretesen, szeretettel végzik a munkájukat.

„Tisztelet annak a kevés alkalmas kollégának, aki még nem égett ki teljesen, és a körülmények ellenére marad. Mi már nem bírtuk” – mondták, és hozzátették, hogy a vezetők között is vannak olyanok, akik évtizedek óta a gyermekvédelemben dolgoznak, látják a hibáit, nap mint nap nehezített pályán küzdenek, és próbálják tartani a lelket az elhivatott dolgozókban.

Ilyen vezetőnek tartják az elbocsátott dolgozók Szabó Anitát, a Gyermekvédelmi Központ és Általános Iskola Vas Vármegye intézményvezetőjét is, akit megkerestünk a Gólyafészek Gyermekotthonnal kapcsolatban.

Reagált az intézmény

Szabó Anita kérdésünkre megerősítette: összesen tizennyolc munkavállalónak szűnt meg azonnali hatállyal a munkaviszonya. Szerinte a dolgozók állításai részben felelnek meg a valóságnak. Elismerte: a vasi gyermekotthonokat tekintve bizonyos telephelyeken tapasztalható munkaerőhiány. A betölthető munkaköröket folyamatosan hirdetik, új felvételek jelenleg is folyamatban vannak, várják az elhivatott munkavállalók jelentkezését.

A központ vezetője szerint megtették a szükséges azonnali intézkedéseket a gyerekek érdekében, a jelenleg meglévő, szakmai munkakörben dolgozó munkavállalóknak köszönhetően biztosított az ellátásuk.

Szabó Anita a dolgozók által sorolt hiányosságok kapcsán azt írta: nem érkezett róluk jelzés, és nem is tapasztalták az ellenőrzések során. Szerinte az irányadó szabályozásnak megfelelően intézményvezetői, valamint fenntartói ellenőrzések kontrollálják a megfelelő szakmai munkavégzést.

A gyermekek áthelyezéséről így nyilatkozott: azon esetekben, ahol a gondozási helyet megváltoztatták, az intézkedés az érintett gyermekek legfőbb érdekét szolgálta. Az elbocsátott dolgozók irataihoz annyit fűzött hozzá, hogy „minden esetben a törvényi határidők betartása szerint járt el az intézmény”.

Országos szintű probléma

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Népszavának adott válaszából az derült ki, hogy az alkalmazottak bő hat százaléka, 265 munkavállaló már biztosan távozik a gyermekvédelemből. A 4241 dolgozóból 137-en tagadták meg a kifogástalan életvitel ellenőrzéséről szóló adatlap kitöltését, 128-an kérték a jogviszonyuk megszüntetését, 71 főnél pedig nem járt még le a határidő, így még emelkedhet a távozók száma.

Pusztai Krisztina írása.
  • 16x9 Image

    Nyugat.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A Nyugat.hu Szombathely és Vas megye híreit, eseményeit követi. 

XS
SM
MD
LG